GLK CONSULTING

GLK Consulting

NIEUWS

Werknemers die ziek worden tijdens hun vakantie kunnen vanaf 2024 hun vakantiedagen terugvorderen: dit is wat er in de praktijk verandert

Tot nu toe hadden werknemers die hun vakantie bedlegerig doorbrachten met griep recht op vakantie. Vanaf 1 januari 2024 verandert de wet echter en wordt het mogelijk om op een later tijdstip verlof op te nemen.

 

Momenteel is het zo dat een werknemer die een ongeluk krijgt of ziek wordt terwijl hij op vakantie is, verliest gewoon zijn of haar vakantiedagen. Aan de andere kant, als ze net voor en tijdens hun verlof ziek worden, hebben ze het recht om vakantiedagen op te nemen op een latere datum waarop ze ziek waren. Hij heeft recht op gegarandeerd loon voor zijn ziektedagen.

Wat zijn de praktische veranderingen voor vakanties?

Vanaf 1 januari 2024 verandert de wet: als een werknemer ziek wordt tijdens zijn verlof, zijn verlofdagen zullen worden omgezet in ziektedagen, en hij zal in staat zijn om herstel ze later. “Deze wijziging zal ook van toepassing zijn als een van de volgende afwezigheden samenvalt met vakantie: arbeidsongeval, beroepsziekte, zwangerschapsverlof, profylactisch verlof (als de werknemer borstvoeding geeft en haar werk een gevaar vormt voor de zuigeling), adoptieverlof, geboorteverlof, pleegzorgverlof en verlof voor ouderlijke pleegzorg”, aldus het bedrijf. HR-dienstverlener Acerta. Het basisidee is dat vakantie is voor ontspanning en rust, niet om te herstellen van ziekte of een ongeluk.

Bovendien zullen werknemers die niet kunnen werken het recht hebben om overdracht vakantiedagen naar de volgende twee jaar als het onmogelijk is om ze in het eerste jaar op te nemen. “Eén injectie per jaar is nog steeds het basisprincipe,” benadrukt Acerta. De werknemer behoudt het recht op gegarandeerd loon voor dagen van arbeidsongeschiktheid die samenvallen met vakantiedagen.

 

Werknemersverplichtingen

Deze verandering betekent niet dat werknemers zomaar hun vakantieperiode kunnen verlengen, ze moeten vaststellen nieuwe vakantiedagen, in overleg met uw werkgever. Bovendien, de werknemer moet bewijzen dat hij arbeidsongeschikt is en dit zonder uitzondering, legt Wim Depondt, juridisch adviseur bij Acerta, uit. Hoewel sinds 28 november 2022 hoeven de meeste werknemers niet langer een medische verklaring voor te leggen voor één dag afwezigheid, hoewel deze regel niet geldt voor werknemers die ziek worden tijdens hun vakantie.

Als ze in het buitenland zijn, moeten werknemers ter plaatse een arts raadplegen. De jurist wijst er ook op dat de arts de waarschijnlijke duur van de arbeidsongeschiktheid moet aangeven en moet vermelden of de patiënt al dan niet mag reizen, met het oog op een mogelijke medische controle. “De Belgische werknemer zal de buitenlandse arts moeten vertellen dat hij deze gegevens moet verstrekken, want als ze ontbreken, verliest de werknemer het recht op het gewaarborgd loon”, zegt de advocaat.

Werknemers zijn ook verplicht om hun plaats van verblijf. De werkgever heeft het recht om een controlearts naar de werknemer te sturen als deze niet thuis is. “Als de werknemer niet thuis is, kan zijn afwezigheid beschouwd worden als een weigering om gecontroleerd te worden”, waarschuwt Wim Depondt. De werkgever kan de werknemer dan zijn gegarandeerde salaris ontnemen of een disciplinaire straf opleggen.

Bedreiging vanuit Europa

Deze veranderingen worden aangedreven door de Europese Unie: sinds enige tijd dreigt de Commissie dreigt met een inbreukprocedure tegen de Belgische staat. In 2012 oordeelde het Europese Hof van Justitie dat werknemers die ziek werden tijdens hun verlof, dit verlof later weer konden opnemen. Na deze beslissing moest minister van Arbeid Pierre-Yves Dermagne (PS) een oplossing uitwerken met de sociale partners.

Een van de redenen waarom de Belgische regering zo traag is geweest om de Europese jurisprudentie na te leven, is dat de kwestie niet als een prioriteit werd beschouwd, noch door de Belgische wetgever, noch door de sociale partners. “Ze hebben andere zorgen. Alleen de advocaten waren bezorgd dat de Belgische wetgeving niet in overeenstemming was met de Europese wetgeving,” legt Wim Depondt uit.

Het is dan ook geen verrassing dat werkgevers vrezen dat het nieuwe systeem tot misbruik zal leiden. Volgens hen zou het voor een werknemer heel gemakkelijk zijn om een dokter in het buitenland te vinden die een certificaat zou afgeven en hem zou toestaan om zijn verlof uit te stellen. “Er zullen altijd misstanden zijn, maar in ieder geval de sociale partners hadden geen keus. Anders zou de Europese Commissie een inbreukprocedure starten”, merkt de jurist op.

Volgens de advocaat passen sommige bedrijven het systeem al toe. “Werkrelaties zijn steeds meer gebaseerd op vertrouwen. Dankzij de Covid-pandemie realiseerden werkgevers zich dat ze hun werknemers konden vertrouwen. We zien er zelfs meer van werken,” besluit hij.